woensdag 20 juli 2011

Engels en Nederlands als voertaal op de Westerschelde

Vanaf 1 januari 2012 gaat het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer in het Scheldegebied strafrechtelijk optreden tegen binnenvaartschepen waarvan de bemanning geen Engels of Nederlands spreekt. Er zal een proces verbaal op worden gemaakt voor schepen die niet aan deze eisen kunnen voldoen.
Het is vaak voor elke situatie verschillend, maar miscommunicatie heeft al verscheidene keren tot gevaarlijke situaties geleidt. Eigenlijk geldt al sinds 1991 dat de voertaal Engels of Nederlands moet zijn. Er was echter niet echt prioriteit gelegd om de regels betreffende voertaal te handhaven. De afgelopen jaren is het steeds drukker geworden op de Nederlandse binnenwateren, waarbij ook steeds meer buitenlandse schippers de Nederlandse wateren betreden. De aankomende maanden zullen overtredende binnenschepen nog een waarschuwing krijgen, vanaf 1 januari 2012 zal deze wet echt gehandhaafd gaan worden.
Vooral de Oost-Europese talen hebben de afgelopen tijd voor veel verwarring gezorgd. Er is hier niemand die Pools of Tsjechisch spreekt, waardoor er dus ook geen afspraken gemaakt kunnen worden met deze schippers.
Het is wel opvallend dat in heel Nederland eigenlijk Duits als tweede officiĆ«le taal gebruikt wordt op de binnenvaart. Dit is gedaan omdat in het Westerscheldegebied de zeevaart een belangrijke rol speelt. Om nu ook Frans en Duits als voertaal in het gebied te gaan laten toestaan wordt alleen  maar verwarrend voor internationale schepen die deze talen niet beheersen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten