dinsdag 27 augustus 2013

Tea time!

Wie aan Engelse cultuur denkt, denkt ongetwijfeld in de eerste plaats aan het zogenaamde ‘tea time’. Thee is de nationale drank bij uitstek in Engeland en zit diepgeworteld in de Engelse cultuur. Tea time is echter veel meer dan alleen maar een kopje thee drinken. Traditioneel gezien zijn er drie soorten tea time.

Afternoon Tea
De Afternoon Tea wordt geserveerd tussen twee en vijf in de namiddag. Deze traditie zou ontstaan zijn ergens op het einde van de 19e eeuw, toen het een gewoonte was om het diner pas te serveren tussen 20u en 21u ’s avonds. Engelse dames van een bepaalde stand kleedden zich op hun mooist en gingen bij elkaar op bezoek om van de Afternoon Tea te genieten. Er werden sneetjes brood met boter gegeten die gegarneerd werden met stukjes komkommer en zalm. Maar op het menu stonden ook pasteitjes, cakes en koekjes. De thee zelf, die meestal afkomstig was uit India of China, werd geserveerd in zilveren theepotten en porseleinen tasjes.

Rond 1864 werden de eerste tearooms geopend waardoor men deze plekken ging bezoeken om er de Afternoon Tea te nemen en dus minder bij elkaar op bezoek ging. De Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat de Afternoon Tea helemaal verdween uit de huiskamer en enkel nog doorging in hotels en tearooms. Ook vandaag de dag zijn dit de enige plaatsen waar je nog van een uitgebreide Afternoon Tea kunt genieten.

Cream Tea
De Cream Tea kan eigenlijk vergeleken worden met de Afternoon Tea, maar dan zonder de sandwiches en koekjes. Een echte Cream Tea bestaat uit versgebakken fruitcake, slagroom, boter en aardbeienjam. Bij dit alles wordt  natuurlijk een grote pot thee geserveerd. Het idee is om bij de thee – die elke soort kan zijn – zelf een cakeje ‘samen te stellen’ met de aanwezige ingrediënten en op te eten. Let wel op dat je niet morst … In de zomer kan je op veel plaatsen terecht voor een Cream Tea, maar in andere seizoenen is dit meestal op aanvraag.

High Tea
De High Tea is niet alleen maar thee, maar een volwaardige maaltijd. Het ontstond in de arbeidersklasse, waar de hoofdmaaltijd van de dag altijd genomen werd in de late namiddag. Een High Tea bestond destijds uit alles wat beschikbaar was: spek, brood, eieren, vlees, enzovoort. De enige voorwaarde was dat het geheel moest begeleid worden door een lekkere kop thee. In het noorden van Engeland is de High Tea bij de arbeidersklasse nog altijd een traditie. In het zuiden van het land en bij de middenklasse is dit iets minder het geval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten